Električni vrtalniki so osnovno orodje, ki bi ga moral imeti vsak domači mojster ali obrtnik. Z njihovo pomočjo lahko hitro in učinkovito vrtate luknje v različne materiale, kot so les, kovina in plastika, tukaj pa so električni vrtalniki po dostopni ceni. Vendar pa je izbira pravega električnega vrtalnika lahko zahtevna, saj obstaja veliko različnih modelov in značilnosti. Električni vrtalniki so nepogrešljivo orodje za vsakogar, ki se ukvarja z domačimi popravili ali pa za profesionalne obrtnike. Pravilna izbira električnega vrtalnika in pravilna uporaba ter vzdrževanje lahko pripomorejo k boljši učinkovitosti in daljši življenjski dobi vašega orodja.

Kateri električni vrtalniki obstajajo in kakšne so njihove značilnosti?

Električni vrtalniki se delijo na na tri glavne tipe: vrtilni, kladivni in kombinirani vrtalniki. Vrtilni vrtalnik je najbolj osnovni tip vrtalnika in se uporablja predvsem za vrtanje lukenj v les, plastiko in mehke kovine. Kladivni vrtalnik je namenjen vrtanju lukenj v beton in kamen, saj ima posebno funkcijo, ki omogoča udarce med vrtanjem. Kombinirani vrtalnik pa ima funkcije obeh prejšnjih tipov in je zato bolj vsestranski.

 električni vrtalniki

Poleg tipov vrtalnikov je pomembno upoštevati tudi druge značilnosti, kot so moč motorja, hitrost vrtenja in velikost vrtalne glave. Moč motorja je merjena v vatih in običajno večja moč pomeni hitrejše in lažje vrtanje. Hitrost vrtenja se lahko prilagodi glede na material, ki ga boste vrtali. Večja hitrost vrtenja je primerna za mehke materiale, medtem ko je za trše materiale boljša manjša hitrost. Velikost vrtalne glave pa vpliva na velikost luknje, ki jo lahko vrtate.

Ključne lastnosti pri izbiri električnega vrtalnika

Med najpomembnejšimi lastnostmi, ki jih imajo električni vrtalniki so:

 • Moč motorja je eden najpomembnejših faktorjev pri izbiri električnega vrtalnika. Vendar pa je pomembno, da izberete moč, ki ustreza vašim potrebam. Če boste vrtali le majhne luknje v les ali plastiko, zadostuje šibkejši stroj. Če pa boste vrtali v beton ali kamen, boste potrebovali močnejši motor, ki bo kos večjim obremenitvam.
 • Hitrost vrtenja vpliva na učinkovitost vrtanja, saj se različni materiali bolje vrtajo pri različnih hitrostih. Zato je dobro izbrati vrtalnik s prilagodljivo hitrostjo vrtenja.
 • Velikost vrtalne glave določa največjo velikost luknje, ki jo lahko vrtate. Zato je pri izbiri vrtalnika pomembno upoštevati, kakšne velikosti lukenj boste najpogosteje vrtali.
 • Teža in velikost vrtalnika sta pomembni lastnosti, saj lahko vplivata na udobje in natančnost uporabe. Če boste vrtali večje kose ali višje nad tlemi, boste potrebovali manjši in lažji vrtalnik, ki ga boste lažje držali v roki.

Nekaj prednosti električnih vrtalnikov

Električni vrtalniki imajo številne prednosti pred ročnimi vrtalniki ali drugimi orodji za vrtanje. So močnejši od ročnih vrtalnikov, kar jim omogoča, da hitreje in učinkoviteje opravijo delo.

 • Za uporabo električnega vrtalnika je potrebno le pritisniti gumb, medtem ko se ročni vrtalnik uporablja z zavijanjem ročaja.
 • Z električnim vrtalnikom je lažje dobiti natančno in enakomerno luknjo.
 • Ponujajo večjo izbiro nastavkov kot ročni vrtalniki.
 • Električni vrtalniki so običajno bolj trpežni in imajo daljšo življenjsko dobo kot ročni vrtalniki.

Koraki za varno in učinkovito uporabo električnega vrtalnika

Električni vrtalniki so lahko nevarni zato je pomembno, da jih uporabljate na pravilen in varen način:

 • Uporabljajte ustrezne varnostne pripomočke, kot so zaščitna očala, slušalke in rokavice.
 • Pred uporabo preverite, ali je vrtalnik pravilno priključen in da vse deluje.
 • Izberite pravo velikost vrtalne glave in ustrezno hitrost vrtenja glede na material.
 • Uporabljajte konstanten pritisk na vrtalnik in ne pritiskajte sunkovito, ker to lahko vodi do poškodb materiala ali celo vrtalnika.
 • Med vrtanjem redno preverjajte globino luknje, da se izognete preseganju globine in morebitnim poškodbam materiala ali vrtalnika.
 • Po končani uporabi odklopite vrtalnik iz električnega vira in ga hranite na suhem in varnem mestu.

Kako se električni vrtalniki vzdržujejo?

Električni vrtalniki nujno potrebujejo redno vzdrževanje, ker to lahko podaljša njegovo življenjsko dobo in zagotovi boljšo učinkovitost. Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko upoštevate:

 • Po vsaki uporabi očistite vrtalnik s krpo in ga shranite v suhem in varnem prostoru.
 • Preverite, ali je vrtalna glava čista in nepoškodovana, saj je poškodovana vrtalna glava manj učinkovita in poškoduje material.
 • Redno preverjajte, ali so vijaki in pritrdilni elementi trdno priviti, saj se lahko med uporabo sprostijo.
 • Pred uporabo preverite, ali je motor dovolj hlajen, saj pregrevanje lahko vodi do okvare motorja.

Najbolje je nabaviti poseben kovček, v katerega boste vrtalnik spravili. Ko preverjajte ponudbo, glejte na to, ali je kovček že del ponudbe vrtalnika ali pa ga boste morali kupiti naknadno.

Električni vrtalniki so torej nepogrešljiva orodja za domača popravila in profesionalna dela. Z njihovo pomočjo lahko hitro in učinkovito opravite različna dela in prihranite čas ter denar. Pred nakupom električnega vrtalnika se prepričajte, da izberete pravi model in da ga pravilno uporabljate ter vzdržujete, da boste lahko izkoristili vse njegove prednosti.