Poletni čas prinaša višje temperature ozračja ter z njimi povezane večje izgube vode. Vas zanima, kako vam v boju proti dehidraciji pomaga jabolčni sok in katere so njegove druge koristi?

Jabolka ali jabolčni sok?

Jablana je sadno drevo, ki ima velik pomen za pridelavo sadja pri nas in po svetu. Številne sorte jablan spodbujajo k uporabi številne uporabnike, ki lahko v pestrosti okusov, barv in oblik, zagotovo najdejo jabolko zase. O pomenu jabolk za človeka pa govori že znani rek, ki pravi »jabolko na dan, odžene zdravnika stran«. In zakaj je tako?

 

jabolčni sok

jabolčni sok

 

Jabolka so sadež, ki vključuje številne spojine, vključno z vlakninami, vitamini in vodo. Prav zato so jabolka zelo primerno živilo za malico v dopoldanskem in popoldanskem času. Zaradi visoke vsebnosti hranil poskrbijo za občutek sitosti, hkrati pa je njihova kalorična vrednost nizka.

Kljub temu številni uporabniki zavračajo uživanje jabolk, zato odlično alternativo predstavlja jabolčni sok. Ta je odličnega okusa, zato ga lahko uživate v vseh pogojih, vključno z boleznijo. Ker ga enostavno presnavljate, ob uživanju jabolčnega soka poskrbite za hkraten vnos sladkorja, ki vam da energijo, seveda pa zagotovite tudi nujno potrebno zalogo vode. Prav ta je namreč v času bolezni pogosto največja težava, ki vas lahko pripelje tudi do urgence.

Katere so koristi uživanja jabolčnega soka?

Uživanje jabolčnega soka priporočajo številne znanstvene raziskave, ki so pozitivne učinke uživanja dokazale tudi pri otrocih, ki so se soočali z bruhanjem in drisko. Uživanje soka je pri otrocih, ki so uživali jabolčni sok zmanjšalo verjetnost hospitalizacije.

Jabolčni sok vsebuje tudi velike količine polifenolov, to je posebnih rastlinskih spojin, ki pomagajo celicam v primeru vnetij ter poškodb, ki jih povzroča oksidativni stres. Posebej pa so dokazane tudi polifenolne spojine, ki koristno vplivajo na težave s srcem, vključno s preprečevanjem nabiranja slabega holesterola na stenah žil ter posledično zmanjšanega tveganja za pojav srčnega infarkta ter drugih srčno-žilnih stanj. Prav tako pa naj bi sok jabolk pomagal pri podpiranju funkcij delovanja možganov ter duševnega zdravja tudi v kontekstu staranja.