Ustna higienika je zelo pomemben del zdravja v vaši ustni votlini. Ustni higienik je specialist na področju ustne higiene, ki vam pomaga pri zdravi in pravilni higieni ter se poskuša znebiti nastanka zobozdravstvenih težav. Motivira paciente, da sami poskrbijo za zdravje svojih zob s pravilnim ter rednim ščetkanjem in nitkanjem med zobmi s katerima se prepreči bolezen zob ali slab zadah.

ustni higienik

Ene izmed pogostih bolezni so na primer zobna gniloba in bolezni dlesni, gingvitis in paradontitison (bakterijska okužba posebnih tkiv in vezi). Ko zobozdravnik opazi, da si pacient zob ne čisti pravilno in učinkovito, ga pošlje na učenje, ki ga izvaja ustni higienik.

Splošno znanje je, da so navodila za ščetkanje zob zjutraj, po zajtrku ter zvečer pred spanjem. Nekateri ustni higieniki, pa ščetkanje svetujejo tudi po vsakem obroku.

Včasih naj bi dobra ustna higiena pripomogla h ravnim in belim zobem, danes pa temu ni več tako. Ustni higienik poudarja preprečevanje zobne gnilobe, ta pa se skriva v sladkorju. Se pravi, oglikovi hidrati se pretvorijo v kislino, ki ostane dlje časa na zobu (še posebej če si jih redno ne umivamo) ta pa začne gniti. Prav tako škodo občutijo tudi dlesni, pod katerimi se dolgo časa nabira hrana, zato pordečijo, dražijo in celo zatečejo. To opazimo ko med ščetkanjem in nitkanjem zob pride do krvavitve dlesni, kar pomeni nezdravost.

Povprečen čas ščetkanja je od 30 do 60 sekund, nekateri strokovnjaki, pa trdijo, da je dobra ustna higiena dosežena šele po dveh minutah ščetkanja.

Pomembni pripomočki, ki vam jih priporoči ustni higienik so, zobna krtačka in pasta, zobna nitka, medzobna ščetka ter strgalo za jezik. K dobri ustni higieni pa pripomorejo tudi prehranjevalne navade ter alkohol in kajenje.

Če na zobeh nastane zobni kamen (izgleda kot neka luskasta prevleka na delih zoba) je potrebno profesionalno čiščenje, ki ga opravi strokovnjak.