Artritis je boleča bolezen sklepov, ki se začne postopoma in lahko napreduje do meje, ko ne morete več premikati sklepov. Najbolj pogoste so bolečine v sklepih prstov na rokah. Ta bolezen nastane zaradi obrabe sklepov in zaradi sprememb v tkivih ter kosteh, največkrat je vzrok prehrana pa staranje organizma. Znanstveniki so potrdili s številnimi raziskavami, da je ta bolezen povezana tesno z uživanjem živalskih beljakovin.

bolečine v sklepih

Artritis se začne postopoma in napreduje počasi, to ni hitra sprememba in jo lahko opazite takoj. Začne se z  bolečinami v sklepih, ki so večje, ko je sklep ohlajen. Za to bolezen je značilno, da je zjutraj, ko je človek spi, najhuje, ker je ves zarjavel in nerazgiban. Ko se razgiba, je bolje vendar gibanje spremljajo grozne bolečine, ki ne popustijo.

Artritis se da precej ublažiti z raznimi ortopedskimi vajami, s katerimi se razgibava sklep. Najprej vas bo pregledal izkušen terapevt, ki bo ocenil ,kaj lahko naredi, koliko pomaga, kako se lahko pozdravite in bo naredil take vaje, da ne bodo škodovale čemu drugemu. Tako se počasi artritis izboljša in manj boli.

Da imate artritis, lahko veste po tem, da so vaši sklepi negibljivi, zelo težko jih premikate, tudi rečejo lahko ter lahko v njih poka in škrta pri premikanju. Težava je dejansko hrustanec, ki ga je premalo in ne more ublažiti trenja md kostmi.  Takrat pogosto človeku primanjkuje kalcija, ki ga dobi lahko s pomočjo semen maka, nikakor pa ne z mlečnimi izdelki ki artritis žal le še poslabšajo.

Če sumite, da imate to bolezen je najbolje obiskati zdravnika in fizioterapevta, da podata svoji strokovnjaki mnenji o napredku bolezni in možnih rešitvah. Največ pa je seveda na vas, da ga ustavite s pravilno prehrano in dovolj gibanja ali pa da nehate uporabljati gibe, ki škodujejo sklepom. Pogosto je prekomerna uporaba sklepov tudi vzrok za to bolezen.