Že od nekdaj imamo po naših domovih samo pohištvo, ki je iz lesa. Saj les nam da neko posebno toplino v našem domu. Malo čudno bi bilo, če bi imeli omare iz železa ali česa podobnega. Da pa našo pohištvo nekdo naredi, to so posebej poklici, ki jih bi morali spoštovati. Mizarji poskrbijo za vso pohištvo, ki je pri nam doma. Ampak brez orodja to ne gre, danes so stroji kar napredovali. Včasih so večinoma les obdelovali ročno, danes pa so zato lesnoobdelovalni stroji. Nekaj si lahko pogledate tudi na tej strani https://www.lestroj.si/si/

Kot sem že omenila, mizar je tisti, ki naredi nam pohištvo. Zato bodo mizarji še kar lep čas morali obstajati, če hočemo mi imeti pohištvo v naših domovih. Lesnoobdelovalni stroji jim so v današnjem času samo v pomoč, da vso delo poteka lažje in hitreje. Vsaka mizarska delavnica ima kar nekaj teh lesnoobdelovalnih strojev. Kateri so to stroji za les, lahko pogledate na spletni strani, saj so lepo prikazani. Samo delo na teh strojih ni zahtevno in težko. Kot pri vsakem stroju moraš biti pazljiv in ne delat hitro, da ne pride do kakšnih nesreč.

lesnoobdelovalni stroji

Lesnoobdelovalni stroji so kar velik zalogaj za mizarsko obrt. Ampak vse se z leti poplača. Tudi samo delo mizarja je lažje. Če vas mogoče tako delo veseli, povprašajte v kakšni mizarski delavnici, če rabijo kakšno pomoč. Ne boste sigurno začeli na kakšnem stroju, če boste pa pridni in delovni se pa lahko tudi priučite. Lesnoobdelovalni stroji niso majhni stroji, da bi jih vi imeli doma. Za kakšna manjša dela so drugačni stroji, ki jih dobite danes že povsod po trgovinah. Mizarji so že nekoč bili priljubljeni in cenjeni, in ostali še bodo kar lep čas. Zato, če imate otroke jim pokažite ta poklic, naj se vpišejo za mizarja, pohištvo bomo vedno potrebovali, stroji pa napredovali.