Obnavljate hišo ali jo šele gradite? Izbira fasade je pri tem zelo pomembna, saj je to prva stvar, ki jo opazijo mimoidoči. Zato poskrbite, da se bo skladala z vašo okolico, hkrati pa naj odraža vaš okus in slog. Pri tem pa velja še opozoriti, da za izdelavo fasade izberite mojstra, ki ima že nekaj izkušenj, saj je od načina izdelave fasade odvisna njena obstojnost in odpornost na različne vremenske pojave.

Primarna naloga fasad je, da preprečujejo prehod toplote med zunanjim in notranjim delom hiše in poskrbijo, da ne pride do toplotne izgube v hiši. Kvalitetno narejene fasade hišo ščitijo pred vremenskimi nevšečnostmi in drugimi zunanjimi vplivi, manj obremenjujejo okolje in končno, zagotavljajo lep, estetski izgled hiše.

fasade

Ko delamo fasado, imamo najbrž v mislih, da bo zdržala kar nekaj let, a če hočemo, da bo res tako, moramo poskrbeti za dobro toplotno izolacijo. Pri debelini izolacije nikar ne skoparite – če bo debelejša boste prihranili pri stroških ogrevanja in poskrbeli za večje udobje bivanja. Izolacijske plošče so iz različnih materialov, največkrat uporabljen in najbolj vzdržljiv pa je vsekakor stiropor.

Fasado sestavlja fasadno lepilo, s katerim se prilepi fasadne plošče in ki poskrbi za dober stik izolacijskega materiala s podlago (zato obstajajo različna lepila za različne plošče in podlage), izolacijske plošče, fasadna plošča za izdelavo armirnega sloja, armirna mreža, ki onemogoča razteg ali skrčitev fasad, kar bi povzročilo razpoke, osnovni premaz, ki se ga nanese pred zaključnim slojem in poskrbi za enakomerno vpojnost podlage in zaključni sloj, ki je najbolj izpostavljen različnim zunanjim dejavnikom, njegova naloga pa je, da trajno zaščiti fasado. Tako kot obstaja kar nekaj vrst lepil, obstaja tudi kar nekaj različnih vrst zaključnih slojev, ki se razlikujejo po sestavi, elastičnosti in še čim. Pred izdelavo se torej pogovorite s fasaderjem o vsem, kar bi utegnilo škoditi fasadi in zagotovo boste našli najbolj optimalno rešitev za vašo fasado.