Kostna juha je zelo popularna in velja kot neke vrste zdravilo, pripravljena pa je iz kosti živali, kot so kokoši, govedom ribe in podobno. Že naše babice so poznale recept za kostno juho, ki sej eo hranil do danes in se razširil v več različic. Velja prepričanje, da imajo koti zdravilne učinkovine, ki na telo vplivajo, vendar to ni dokazano, dejansko gre za mit in prepričanja, ki se prenašajo iz roda v rod. Dejansko ni nobene znanstvene raskave na to temo, da bi kostna juha bila zdravilna. Včasih so pač pojedli vse, kar so imeli na razpolago, ker enostavno ni bilo hrane v izobilju, kot jo je danes.

kostna juha

Kostna juha se pripravi iz kosti, ki jih dobite pri mesarju, če rečete, da bi rabili kosti za juho, vam bo dal goveje, ali svinjske, ribje ali piščančje, kot pač želite in menite, da je za vas dobro. Kostni juhi potem dodajo lahko tudi jušno kocko in vse vrste zelenjave, kot so čebula, česen, zelena, korenje, peteršilj, krompir in podobno.

Kostna juha dobi značilen okus in vonj zaradi začimb, ki se ji dodajajo in zaradi zelenjave, ki je dejansko dokazano najbolj zdrava v tej juhi. Tradicionalno se na podeželju še vedno ob nedeljah kuha ta juha, ki jo kuhajo ponavadi kar ves dan ali vsaj celo dopoldne, da je vse skupaj kar se da razkuhano, kar je še najbolj zdravo.

Ko je kostna juha kuhana, se iz nje odstranijo kosti in postreže se še vroča, bistra ali z zelenjavo, ki jo nekateri imajo zelo radi, drugi pa je sploh ne marajo. Če je še nikoli niste skuhali, jo poskusite in morda vam bo všeč, se mora pa človek na tak okus kar navaditi, ponavadi že od malega.

Priporočamo, da uporabite čim manj kosti, ki naj bodo čim bolj obrane pa če se le da, da niso svinjske, ker boste sčasoma imeli zamašena jetra, ožilje in visok holesterol.