Vrhovno sodišče RS je razveljavilo kreditne pogodbe v švicarskih frankih, kar pomeni, da so te pogodbe nične. Več si preberite na naslovu: https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/o-podjetju/aktualno/krediti-v-svicarskih-frankih. To je pomembna pravna odločitev, ki prinaša možnost povračila preplačil vsem, ki so že odplačali svoje kredite.

Poziv k ukrepanju za vračilo preplačil

Sprožite postopek čim prej, da dosežete vračilo preplačil. Če so krediti v švicarskih frankih že odplačani, lahko zahtevate vrnitev preplačanega zneska. Če kredita še niste odplačali, vam ni treba več plačevati obrokov, poleg tega pa imate možnost vrnitve morebitne preplačane glavnice.

krediti v švicarskih frankih

Potrebna dokumentacija za postopek

Za uveljavljanje pravic boste potrebovali ustrezno dokumentacijo kot je kopija kreditne pogodbe, izpisek mesečnih obrokov, amortizacijski načrt in druge potrebne informacije. Pripravite se, da zagotovite osnove za uspešen postopek.

Krediti v švicarskih frankih – pomen ničnosti kreditne pogodbe

Ničnost kreditne pogodbe pomeni, da pogodba nima pravnega učinka. To ščiti potrošnike pred morebitnimi zlorabami kreditnih ponudnikov in zagotavlja, da so pogodbe sklenjene na pošten in transparenten način. V letu 2023 je Vrhovno sodišče sprejelo odločbo o razveljavitvi kreditnih pogodb v švicarskih frankih. Odločba izpostavlja nepoštene pogodbene pogoje in ščiti potrošnike, ki so bili oškodovani. Ta odločba, ki temelji na slovenski in evropski zakonodaji, postavlja pomemben precedens za zaščito potrošnikov pred nepoštenimi praksami.

Povračilo stroškov po odločbi sodišča

Na podlagi te odločbe so kreditojemalci upravičeni do povračila stroškov, ki so izhajali iz kreditov v švicarskih frankih. Kreditne pogodbe so bile razglašene za nične zaradi vsebovanih nepoštenih pogojev, kar pomeni, da je potrošnikom omogočeno vrniti stroške, ki so jih plačali. Kreditojemalci so bili pri podpisu kreditnih pogodb v švicarskih frankih premalo informirani o negativnih posledicah, kot so nihanje menjalnega tečaja. Ta odločba potrjuje, da so banke dolžne ustrezno informirati stranke o vseh možnih posledicah in da so kreditojemalci upravičeni do povračila zaradi finančne škode, ki jim je bila povzročena z afero krediti v švicarskih frankih.

Začasna odredba za zaščito kreditojemalcev

Kreditojemalci, ki še niso odplačali kredita po kreditni pogodbi v švicarskih frankih, imajo možnost zamrznitve nadaljnjega odplačevanja kredita s pomočjo začasne odredbe. Če se znajdete v tej situaciji, da so vam krediti v švicarskih frankih nočna mora, čim prej kontaktirajte podjetje Visoka odškodnina Planinšec za pravno pomoč, da preprečite nepotrebno preplačevanje.

Pomembnost pravočasnega ukrepanja za kreditojemalce

Na Hrvaškem je veliko kreditojemalcev, ki so zamudili pravočasno ukrepanje in izgubili svoje pravice do povračila preplačila kredita. Ne dopustite, da se podobno zgodi tudi vam. Pravočasno ukrepanje je ključno za zaščito vaših pravic. Njihova ekipa strokovnjakov vam stoji ob strani pri uveljavljanju pravic v zadevi kreditne pogodbe v švicarskih frankih. Zanesljivo in strokovno vam nudijo pravno podporo na tem področju.