Izraz “prosto delovno mesto” se uporablja za opis nezasedenega delovnega mesta. Kot lahko preberemo na spletni strani Deloglasnik oziroma moje delo, kjer so objavljeni zaposlitveni oglasi in karierni nasveti, ima podjetje lahko v danem trenutku več prostih delovnih mest, odvisno od njegove velikosti in panoge, v kateri deluje. Prosta delovna mesta lahko nastanejo zaradi več dejavnikov, ko jih opisuje moje delo, med drugim: odpuščanje ali zmanjševanje števila zaposlenih, upokojitev ali odhod zaposlenega, širitev ali rast podjetja in novi poslovni podvigi ali priložnosti. Ko ima podjetje prosto delovno mesto, običajno objavi opis delovnega mesta na spletu ali v časopisih in drugih tiskanih medijih.

Moje delo

Lahko se obrne tudi na agencije za zaposlovanje, ki so podjetja, specializirana za iskanje kvalificiranih delavcev za določena delovna mesta. Iskalci zaposlitve lahko podjetju ali agenciji pošljejo svoje prijave. Če podjetje ali agencijo kandidat zanima, ga bo kontaktiralo in z njim opravilo razgovor. Postopek iskanja novega zaposlenega je lahko dolg in zapleten kot lahko preberemo na portalu Deloglasnik (moje delo). Iskanje prave osebe za delo lahko traja več tednov ali celo mesecev. V nekaterih primerih bo moralo podjetje zaposliti začasnega delavca, ki bo pokrival prosto delovno mesto, dokler se ne najde stalni delavec. To pogosto storijo agencije, ki so specializirane za iskanje kvalificiranih delavcev za določena delovna mesta.

Iskalci zaposlitve lahko tem podjetjem pošljejo svoje prijave, in če podjetje ali agencijo kandidat zanima, ga kontaktira in z njim opravi razgovor. Včasih podjetje objavi opis delovnega mesta na spletu ali v časopisih in drugih tiskanih medijih. Kadar ima prosto delovno mesto, se lahko obrne tudi na zaposlitvene agencije. Prave osebe za to delo, kot piše moje delo, ni vedno lahko najti, kar lahko od podjetja zahteva veliko časa in truda. Zato je pomembno, da iskalci zaposlitve poskrbijo, da se pri prijavi na delovno mesto kar najbolje izkažejo. Poskrbeti morajo, da so njihove prijave dobro napisane in popolne ter da svoja znanja in spretnosti ter kvalifikacije poudarijo tako, da bodo izstopali od drugih kandidatov. Le tako bodo imeli možnost, da bodo izbrani za razgovor.