Toplotna črpalka je ena najboljših investicij, ki jih lahko naredite za vašo hišo hišo. Na dolgi rok se vam bo vse povrnilo, saj so toplotne črpalke najcenejši vir ogrevanja. Zagotavljajo hlajenje in ogrevanje na različne načine z uporabljanja obnovljivih virov toplote. Voda, zemlja in zrak vsebujejo koristno toploto in se s pomočjo sončnih žarkov nenehno obnavljajo. Če ogrevate hišo na drva ali kurilno olje, potem že veste koliko stroškov na leto imate. Toplotna črpalka dobi kar 50-80% energije za ogrevanje kar iz naše okolice, kar pomeni brezplačno. za ostali del pa rabi električno energijo.Vredno omembe je tudi, da toplotne črpalke lahko zelo zmanjšajo emisije CO2, možno do kar 60%.

Če želite izvedeti še več o tem kako točno toplotna črpalka deluje in se pozanimati, katera bi bila za vas primerna, potem obiščite www.termoting.si/toplotna-crpalka.

Toplotna črpalka

Na voljo imamo več različnih toplotnih črpalk. In ker toplotne črpalke dobivajo energijo iz okolja, morate preveriti na kakšen način imate omogočeno pridobivanje energije, nato pa šele lahko izbirate katero med njimi želite kupiti. Črpalka voda/voda uporablja toplotno podtalnice, saj ima lahko tudi pozimi temperaturo med 8 in 12°C. Deluje pa tako, da se podtalnica črpa skozi  toplotno črpalko, ta ji vzame toploto in nato vodo vrnem nazaj v podtalnico in je tako ne onesnažimo in ne zmanjšamo njene količine.

Črpalka zemlja/voda izkorišča zemeljsko in sončno toploto. Voda teče po cevi skozi zemeljski kolektor in tam vzame zemlji toploto. Takšna toplotna črpalka je bolj primerna za nizkotemperaturni ogrevalni sistem.

Če v vaši bližini ni nobene podtalnice, je primerna toplotna črpalka zrak/voda. Ker je povprečna temperatura zraka malo nižja od ostalih virov, je učinkovitost takšne črpalke malo nižja, vendar še vedno prihranimo 55% več, v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Pri nakupu toplotne črpalke pa morate še paziti na hrup, ki ga povzroča, saj so manj kakovostne lahko kar precej glasnejše od malo bolj kakovostnih.