Skrb za zdravje bi morala biti naša prioriteta, v glavnem pa bi sredstva za krepitev imunskega sistema in zdravila morali iskati v naravi. Eno takih sredstev izpod kril marljivih čebel pa je tudi propolis. Če se sprašujete, zakaj kupiti propolis, vam bo po branju spodnjih vrstic razlog popolnoma jasen. Govorili bomo namreč o enem najbolj osnovnih čebeljih pridelkov – o zdravilni smolasti in lepljivi snovi, ki ji z drugo besedo pravimo tudi zadelavina.
propolis
Čudežna snov rumeno – rjave barve
Že primarna naloga propolisa je zaščita čebeljega panja in teh malih bitjec, ki živijo v njem. Ne gre pa zgolj za mehansko zaščito čebeljega domovanja, saj propolis varuje čebeljo družino pred najrazličnejšimi glivičnimi okužbami in boleznimi. V čebeljem panju naj sploh nebi našli bakterij in parazitov, zahvala pa naj bi šla ravno propolisu, s katerim čebele mažejo svoj panj.
Tudi humana medicina ga zato danes razširjeno uporablja kot sredstvo, ki se uspešno bori proti bakterijam, virusom, glivicam in plesnim. Ravno zaradi svojega širokega spektra delovanja velja za čudežno snov, ki k nam prihaja naravnost iz narave. Uporaba propolisa v medicinske namene sega davno v čas Egipčanov in Grkov, ki so ga s pridom izkoriščali pri zdravljenju opeklin, herpesa, žuljev, ekcemov in pikov žuželk. Danes ga ljudje uporabljamo tudi vsakodnevno, kot odlično preventivo za krepitev imunskega sistema. Vsebuje namreč številne izjemno hranilne snovi, kot so beljakovine, sedem ključnih vitaminov, med njimi tudi B-kompleks, železo, cink, kalcij, natrij in kalij. Med bolj pomembnimi sestavinami propolisa pa so še flavonoidi, fenoli in aromati. Ravno ti pa dajejo propolisu tudi njegovo izjemno biološko vrednost.
Priljubljenost propolisa lahko pripišemo tudi njegovi skrivnostnosti. Znanstveniki ga preučujejo že dolgih sedemdeset let, pa jim še vedno ni uspelo razvozlati formule, ki ta vsestranski čebelji pridelek uvršča med najboljša naravna medicinska sredstva. Uradno danes poznamo dvesto sestavin propolisa, nekatere pa so še vedno neznane. Polovico propolisa predstavlja smola, sledijo različna eterična olja in nekaj cvetnega prahu.
Danes lahko vse njegove zdravilne učinkovine uživate vsakodnevno, v obliki prehranskega dopolnila. Gre za tinkturo z močnim grenkim okusom propolisa, ki jo uživate vsak dan v predpisani količini. Naj narava postane vaš zaveznik v boju z vsakoletnimi sezonskimi obolenji, ki vas na posteljo priklenejo tudi za vač dni. Zato podarite svojemu imunskemu sistemu najmočnejše orožje iz narave – propolis.