Toplotna črpalka lahko ogreva ali hladi. Kakovostna toplotna črpalka je cenejša od drugih ogrevanj za namestitev ter tudi za vzdrževanje, ki ga praktično ni ter tudi za delovanje. Če imate lastno elektriko, potem bo tudi ogrevanje za vas zastonj, drugače pa bo bistveno cenejše, kar se bo poznalo na vašem računu. Toplotna črpalka torej deluje tudi v načinu hlajenja. Z uporabo malo električne energije za vodenje hladilnega sredstva skozi kompresor in ekspanzijski ventil ter pihanjem nekaj zraka nad njim, da se stvari premikajo, lahko ta tehnologija črpa toploto iz notranjega zraka v zunanji svet.

 toplotna črpalka

Kaj pa, če želimo svoj dom ogreti, namesto da bi ga ohladili? Kako torej deluje toplotna črpalka pozimi? V načinu ogrevanja deluje toplotna črpalka približno na enak način. Toda proces je nekako obrnjen. Toplota se črpa iz zunanjega zraka v vaš dom. Sprva si je to malo težko zamisliti. Če je zunaj 10 stopinj, kako lahko toplotna črpalka absorbira energijo? Tudi na hladen dan je v zraku energija. Na mikroskopski ravni so toplota v bistvu le molekule, ki poskakujejo naokoli. Molekule se v hladnem zraku odbijajo nekoliko počasneje kot v vročem zraku, vendar se kljub temu odbijajo.

Toplotna črpalka absorbira energijo iz zunanjega zraka tako, da mu ponudi nekaj še hladnejšega za pretok. To stori tako, da potisne hladilno sredstvo skozi ekspanzijski ventil, da zmanjša tlak. Pri tem nižjem tlaku se vrelišče zniža in hladilno sredstvo zavre. Z drugimi besedami, hladilno sredstvo spremeni stanje iz tekočega v plinasto in izhlapi. Zato se enota, v kateri se to zgodi imenuje uparjalnik. Uparjalnik in kondenzator v resnici ista stvar. Gre le za tuljave, katerih ime je odvisno od tega, ali smo v načinu ogrevanja ali hlajenja.

Ko nekaj izhlapi, mora absorbirati energijo. V tem primeru je hladilno sredstvo veliko hladnejše od zunanjega zraka. Ker se vroče želi premakniti v hladno, nekaj energije preide iz zunanjega zraka v hladilno sredstvo. Od tu hladilno sredstvo potuje v dom, kjer gre skozi kompresor, ki poveča njegov tlak. To povzroči dvig vrelišča. Ko hladilno sredstvo prehaja skozi notranje tuljave, spremeni stanje iz pare v tekočino oz. kondenzira. Tako bo vaš dom vedno imel stalno temperaturo neglde na zunanje vreme.